|
Kampen for retsundtagelsen
Dansk fastkurspolitik
De tryner den enkelte borger
Der foregår en klassekamp
Organisere dig fagligt
Det skal betale sig
Privat selvberigelse
Grådige banker
Corona helte
Bankrøvere
USA ønsker ingen fred (Ukraine)
Folkemøde på Bornholm
Vendekåber, usselrygge
Ekstrem ulighed
Trods fattigdom og sult
Den store profitfest er ikke slut
Ubæredygtig kapitalisme
Venstrefløjens kollaps
Stop højrekræfterne
Straf for aktivisme
Hvem stemmer man på
Pelle Dragsted, Enhedslisten.
Klippet fra modpressen,
6. januar 2023
|
|
|
|
Ekstrem ulighed
I dag – fredag den 6. januar – kan landets topdirektører holde fri resten af året.
Knap en uge inde i 2023 har direktørerne for nogle af de største virksomheder i Danmark nemlig tjent, hvad der svarer til en gennemsnitlig arbejders årsløn.
De 25 bedst betalte direktører i Danmark tjener i gennemsnit 60 gange så meget, som sine ansatte tjener på et helt år. Det viser en udregning, som Enhedslisten har foretaget.
Tendensen, hvor de rige rager til sig, mens de svagest stillede må spænde livremmen yderligere ind, går igen i det meste af verden. Lad os kalde det, hvad det er: Klassekamp fra oven.
– Langt fra den almene befolkning i Danmark findes en ekstravagant velhaverelite, der plejer omgang i en lufttæt osteklokke. Alt imens findes der i vores lille nordiske smørhul titusindvis af danske børnefamilier, som kæmper med fattigdom. De er overladt til sig selv under inflationen med en stærkt udhulet købekraft, og flere må “skralde” mad for at få enderne til at mødes. Det er hård kost, men virkeligheden er, at det er fuldstændigt unødvendigt, for der er masser af penge i samfundet til at holde hånden under de svageste, siger Enhedslistens økonomi- og erhvervsordfører, Pelle Dragsted.
Han mener, at det er et politisk ansvar at rette op på den skæve økonomiske fordeling:
– Uligheden er et politisk ansvar, men sandheden er, at ansvaret er blevet alvorligt forsømt. Desværre kan samfundets lønmodtagere, usikkert beskæftigede, syge og reformramte endnu engang se frem til flere forringelser af den fælles velfærd og måbe over stadig større guldregn af skatterabatter til samfundstoppen, siger han.
– Tendensen, hvor de rige rager til sig, mens de svagest stillede må spænde livremmen yderligere ind, går igen i det meste af verden. Lad os kalde det, hvad det er: Klassekamp fra oven. Imens velfærden bløder, og klimakrisen skriger på handling, er det på høje tid at vende udviklingen og lade de formuende kvittere for en mere rimelig andel af samfundsregningen.
Millionærskat kan bekæmpe ulighed
Enhedslisten mener, at overenskomstforhandlingerne er en oplagt mulighed for at rette op på nogle af skævhederne.
Herudover har partiet en række konkrete forslag til, hvordan den stigende ulighed kan bekæmpes, og de rigeste kan komme til at bidrage noget mere til fællesskabet:
Eksempelvis kan der indføres en mangemillionærskat, der sikrer, at personer, der tjener over tre millioner kroner om året, skal betale 15 procentpoint ekstra i topskat af alt, hvad de tjener over tre millioner kroner.
Man kan også beskatte aktie- og kapitalindkomst på niveau med lønindkomst. I dag bliver arbejdsfrie indtægter som aktiegevinster og kapitalindkomster beskattet med en lavere skatteprocent end arbejdsindkomster.
Endelig kan den voksende ulighed i samfundet mindskes ved at afskaffe fattigdomsydelser som kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen.
|
|
|