Et andet lejlighedsvist brugbart tag, som er værd at tage med er <h> (heading)-tag'et, som bruges til overskrifter. Selv om de virker en smule forældede i dagens meget grafiske web, så er de meget handy, at have i din værktøjskasse (ikke mindst siden søgemaskinerne nu er begyndt, at indexere efter dem. Ewan). De fås i størrelserne 1-6.

<H1>Noget virkeligt cool</H1>
<H2>Noget virkeligt cool</H2>
<H3>Noget virkeligt cool</H3>
<H4>Noget virkeligt cool</H4>
<H5>Noget virkeligt cool</H5>
<H6>Noget virkeligt cool</H6>


Noget virkeligt cool

Noget virkeligt cool

Noget virkeligt cool

Noget virkeligt cool

Noget virkeligt cool
Noget virkeligt cool


En anden handy heading attribut er ALIGN(justér)... ret selvforklarende.

<H2 ALIGN="left">Noget virkeligt cool</H2>
<H2 ALIGN="center">Noget virkeligt cool</H2>
<H2 ALIGN="right">Noget virkeligt cool</H2>


Noget virkeligt cool

Noget virkeligt cool

Noget virkeligt cool


En ting til og vi afslutter denne lektion. Browseren har default indstillinger for tekst farve, link farve, aktive link farver og visited (besøgte) link i forbindelse med baggrundsfarven. De default indstillinger er...

Tekst er sort
Links er blå
Aktive links er røde
Besøgte links er lilla

Du kan ændre disse, hvis du har brug for det (bemærk, jeg sagde har brug for det). Hele verden har vænnet sig til blå links. Hvorfor forvirre os?

Du kan ændre disse indstillinger for hele dokumentet i <BODY> tag'et.

<BODY BGCOLOR="#00000" TEXT="#FFFF66" LINK="#00FF66" VLINK="#00BB33" ALINK="#00CCFF">
Noget virkeligt cool
</BODY>


Noget virkeligt cool

Jeg ved godt at vi ikke har været inde på hvordan man laver links, så den information er ikke vist foroven (ingen grund til at forvirre begreberne!) Det er blot for at vise dig, hvordan du ændrer farverne når vi kommer til, hvordan man laver links.

    Du kan se at baggrunden nu er sort og teksten gul.
    Links er nu neon grønne
    Besøgte links er mørkere grønne
    Og aktive links er himmelblå.
 

Jeg har skrevet en nuttet lille HTML & JavaScript dims ved navn Color Picker, som gør det nemt (og lidt sjovt) at eksperimentere med forskellige farveindstillinger. Med den kan du ikke bare vælge farver, du kan også vælge forskellige skrifter og skriftstørrelser, skifte til fed eller kursiv, ja du kan sågar eksperimentere med forskellige baggrundsbilleder. <BODY> tag'et genereres automagisk for dig.


Så! Nu ved du stort set alt om at manipulere tekst i dit dokument. Nu kan du lave Store røde bogstaver eller små fede bogstaver Du kan bruge andre Fonte, eller monospaced fonts.
Du kan endda lave rutchebaner..!

(Koden til rutchebanen er her hvis du ønsker at se den.)

Før vi slutter denne lektion er der lige en lille ting jeg synes du skal vide. Du kan se HTML koden for enhver side du støder på, hvis du vælger Vis/Kilde i din browser. Det kan være din browser kalder det noget andet, men stort set alle browsere har denne facilitet. Så, når du surfer rundt og du støder på en virkelig pæn side og du sidder og tænker "Hvordan har de gjort det?", så er svaret kun et par museklik væk.